La ciutat de València ha realitzat la seua presentació oficial com una de les tres ciutats finalistes, al costat de Munic (Alemanya) i Guadalajara (Mèxic) per a ser la seu dels Gai Games de 2026 i ha assegurat que vol ser “la llum de la diversitat” i un exemple de tolerància, drets socials i llibertat.

Del 13 al 17 d’agost visitarà la ciutat una inspecció de l’organització, mentre que la defensa de la candidatura serà a Hong Kong , seu de l’edició de 2022, del 5 al 9 de novembre i aqueix últim dia s’anunciarà la ciutat guanyadora entre la terna finalista.

Els Gai Games se celebraran durant dotze dies i les dates de l’edició de 2026 entre el 27 de maig i el 7 de juny, període en el qual es competirà en 36 disciplines esportives. S’espera la participació d’uns 12.000 esportistes i quasi 100.000 visitants, amb un impacte econòmic per a la ciutat d’uns 135 milions d’euros.

Abans de l’última edició de París, els jocs es van celebrar a Cleveland (2014), Colònia (2010), Chicago (2006), Sidney (2002), Amsterdam (1998), Nova York (1994), Vancouver (1990) i San Francisco (1986 i 1982).

En l’acte de presentació de la candidatura de València en l’edifici Ves-los i Vents de la Marina van assistir el President de la Generalitat, Ximo Puig; així com el president de la Diputació de València, Toni Gaspar, i la regidora d’Esports de l’Ajuntament de la ciutat, Pilar Bernabé , entre altres càrrecs institucionals, a més de presidents de diverses federacions esportives i representants del sector empresarial.

Puig va assegurar que “ser seu d’aquests jocs és formar part dels valors d’aquest col·lectiu i és lluitar per les llibertats públiques i els drets socials. Veient el que passa a Europa, en països com Hongria, és absolutament necessària la visibilitat de la batalla per la decència”.

“Ser seu d’aquest esdeveniment és una oportunitat única i multiplicadora de la imatge positiva de la ciutat i de tota la Comunitat Valenciana. Suposa un gran impacte esportiu, cultural, social i econòmic per a la ciutat. La inclusió ens implica a tots”, va recalcar.

Per part seua, Gaspar va recalcar el treball conjunt de les tres institucions en aquesta candidatura, que va assegurar que demostra que València és una terra “solidària, de tolerància i de llibertat, no sols de prendre unes canyes”.

Pilar Bernabé va assenyalar que va ser el Govern Espanyol el que va suggerir a València que presentara la seua candidatura donada la seua capacitat d’organització d’esdeveniments esportius “i per ser un referent de terra inclusiva”.

Els representants dels clubs esportius de LGTBI+ ‘Samarucs’ i ‘Dracs’ van recordar l’existència de “LGTBIfobia” en l’esport i com en els Jocs Olímpics de Riu tan sols un 0,05 per cent dels esportistes van visibilitzar la seua pertinença a aquest col·lectiu, ja que consideren que l’esport “continua sent un territori hostil per als esportistes LGTBI.

Ver Fuente de la noticia.