El passat 19 de febrer va ser el Dia Internacional contra la LGTBIfobia en l’esport, i aprofitant l’esdeveniment l’Ajuntament de València va anunciar la seua candidatura per a acollir la XII Edició dels Gay Games en 2026, un esdeveniment internacional, cultural i multiesportiu, que se celebra cada quatre anys, i en el qual es visibilitza a les persones LGTBIQ+ en l’esport.

València reivindica l’esport igualitari i divers en el Dia Internacional contra la LGTBIfobia en l’Esport

Parlem amb els representants dels clubs esportius LGTBI+ a València, Samarucs i Dracs, que han catalogat aquesta candidatura d’una “oportunitat sense igual” per a col·laborar amb federacions i institucions i crear un nou marc esportiu igualitari, “en el qual no hi haja espai per al masclisme ni la LGTBIfobia”.

El vocal d’activisme de Samarucs, Jesús Gutiérrez, juntament amb la resta de membres de la vocalia, coincideixen que l’esdeveniment porta amb si un nou enfocament de veure l’esport a nivell nacional, tant per al col·lectiu, com per a les federacions. “El llegat dels Gai *Games és deixar un canvi en la manera de pensar de la societat cap al col·lectiu LGTBI+ molt positiu”.

“De ser València la seu organitzadora, seria el segon esdeveniment esportiu més important de la Comunitat Valenciana després de l’Amèrica’s Cup”

A més de la càrrega sociocultural que comporta, a nivell visibilitat suposa una repercussió mediàtica necessària per al col·lectiu. I econòmicament tindria un impacte de 160 milions d’euros a la ciutat, a més dels llocs de treball que es generarien. “De ser València la seu organitzadora, seria el segon esdeveniment esportiu més important de la Comunitat Valenciana després de l’Amèrica’s Cup”.

Gay Games yosoynoticia 1

Al capdavant de la integració en l’esport

Tant Dracs com Samarucs són clubs esportius LGTBI+ que lluiten i vetlen perquè es realitzen activitats esportives fomentant la integració. Samarucs va nàixer fa 18 anys, i estan orgullosos de dir que generen espais segurs perquè totes les persones puguen practicar l’esport que estimen. Va començar amb un grup d’amics que practicaven natació i hui dia ja compten amb onze esports de tots els nivells, amateurs i federats. “Cada vegada som més socis i al mateix temps cada vegada tenim més disciplines”, indiquen.

“Utilitzem l’esport com a eina per a alliberar els espais esportius de masclisme, LGTBIfobia i serofobia”.

Dracs es va fundar al novembre de 2019 amb l’objectiu de traslladar un activisme compromés i modern a la Comunitat Valenciana. El seu president, Mikel Ayensa, ens diu que una de la feina de casa principals és donar suport a aquelles persones, clubs o federacions en cas que necessiten assessorament, ajuda o es produïsca algun tipus de discriminació. “Utilitzem l’esport com a eina per a alliberar els espais esportius de masclisme, LGTBIfobia i serofobia”.

Gay Games yosoynoticia 2

Tant per la pandèmia com perquè no compten amb cap mena de patrocini els està costant obrir nous esports i federar-se, però estan en camí d’afermar-se en el sector esportiu. Per desgràcia, en la nostra societat continuen existint situacions de discriminació. “Hem observat un perillós ascens dels discursos d’odi i el rebuig contra persones del col·lectiu, sobretot contra les persones trans”, ens compta Mikel.

“Aquests atacs demostren que no hem avançat prou en la societat i en l’esport, i que no tenim un model esportiu que s’haja alliberat del masclisme ni la LGTBIfobia”, afig.

Des de Samarucs ens parlen també que han rebut en diverses ocasions missatges en xarxes socials pròxims als delictes d’odi. Fins i tot existeix la LGTBIfobia, i aquests clubs són necessaris per a conscienciar i ajudar-nos a ser una societat més justa i igualitària. Tant Dracs com Samarucs coincideixen que la situació va millorant, però molt poc a poc “Encara queda molt per fer”.

“No tenim un model esportiu que s’haja alliberat del masclisme ni la LGTBIfobia”

Gay Games yosoynoticia 3

L’educació, eina clau

Samarucs realitza amb els seus socis no sols una labor esportiva, sinó que també ajuden a socialitzar entre ells superant barreres com la timidesa, estereotips i tabús. L’educació és una eina clau per a promoure la igualtat i els drets humans, també en l’àmbit de l’esport. “En Samarucs apostem per l’educació com a estratègia de transformació social. En els pròxims mesos començarem a donar formació a clubs i federacions, i els oferirem eines per a generar espais més segurs en els quals se celebre la diversitat”.

Dracs col·labora amb diversos ajuntaments i instal·lacions esportives de la Comunitat, amb els qui implanten programes de mesures per a l’alliberament dels espais esportius de masclisme. “La millor mesura és la prevenció. Per això és necessari que hi haja campanyes de conscienciació, formació, informació, referents visibles”, apunta Mikel.

Gay Games yosoynoticia 4

Una llei per la igualtat

En la Comunitat Valenciana totes les víctimes de discriminació, o agressió per motiu de la seua identitat de gènere o orientació afectiu sexual, disposen d’un servei d’acompanyament LGTBI anomenat ‘Orienta‘ i pertanyent a la Generalitat Valenciana. Aquest és el tipus de serveis que no estan disponibles en les Comunitats Autònomes sense llei d’igualtat. Per això és tan important una llei que protegisca i empare davant aquests atacs.

“El que no es veu no existeix, i el que no existeix no té drets”.

En l’esport s’estava tractant de reformar la llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància per a incloure també la LGTBIfobia, però hui dia està totalment parada. Tant la vocalia d’activisme de *Samarucs, com Mikel Ayensa de *Dracs, reconeixen i lloen la importància de la nova Llei Trans que s’està debatent ara en el Govern.

Aquesta llei permetria a l’atleta competir en funció de la seua autodeterminació de gènere, la qual cosa ajudaria a disminuir la discriminació. Recordem que actualment cada comunitat autònoma aplica el seu propi criteri, per la qual cosa és necessària una llei que tinga efectes per igual en tot el país.

Gay Games yosoynoticia 5

Samarucs compta amb persones trans que realitzen esport amb ells de manera recreativa, però moltes vegades és difícil veure una cosa així en l’esport d’alt rendiment per les traves que se’ls posa. “L’estructura esportiva hauria d’emmotlar-se a les persones trans, i no a l’inrevés. Són persones que han patit i pateixen tot tipus de violències. L’esport no hauria de ser una d’elles”, compten des de Samarucs.

Mikel des de Dracs ressalta que la comesa de clubs i federacions és, principalment, propiciar que totes les persones tinguen la possibilitat d’accedir i practicar esport, no sols centrar-se en l’esport d’elit. En l’esport d’elit és precisament on menys casos trobem d’esportistes que revelen la seua orientació afectiu-sexual. Samarucs, igual que Dracs, creuen que el fet que siga notícia quan un esportista d’elit ix de l’armari és positiu, ja que ajuda a donar visibilitat. “El que no es veu no existeix, i el que no existeix no té drets”.

D’aquí ve que els referents siguen importants, ja que gràcies a ells es podria generar interés i repercussió. En Samarucs ho tenen clar: “Encara vivim en una societat que no es mostra oberta plenament a la diversitat, per la qual cosa aquest tipus d’informacions ajudarien a donar visibilitat a altres esportistes i a anar creant un espai segur i ideal en el qual no siguen notícia”.

Gay Games yosoynoticia 6

Ver Fuente de la noticia.